5 érték

Kiszámíthatóság

Kiszámíthatóság

Amikor megkérdeztük a munkatársakat, hogy miért szeretnek a Rauchnál dolgozni, a visszajelzések túlnyomó többségében megjelent a kiszámíthatóság. Számunkra ez az egyik legfontosabb alapérték, ami biztonságot ad, és lehetővé teszi, hogy a munkatársakkal együtt hosszú távon tervezhessünk.

Mit jelent ez a mindennapokban?

Örülünk, hogy egy megbízható, nemzetközi konszern része vagyunk, ami már 100 éve stabil szereplő a piacon és a kezdetektől a mai napig - a 4. generáció óta - a Rauch család tulajdonában van.

Nem kérdés számunkra a kiszámíthatóság az etikus, törvényi kereteknek megfelelő munkáltatói működésben, fontos számunkra, hogy a kollégák számíthassanak ránk, és biztonságot jelentsen számukra, hogy nálunk dolgoznak. Gondoskodó munkáltatóként a juttatásainkat is ebben a szellemben alakítottuk ki – például a törvény által meghatározott mértéket meghaladó pótlékok, egészségbiztosítás, dolgozói kölcsön, munkabérelőleg, illetve bizonyos életeseményekhez kötött extra szabadnapok vagy anyagi segítség is a rendszerünk részét képezik.

Az üzemi munkavégzés kapcsán kiemelt figyelmet fordítunk rá, hogy biztonságos munkakörnyezetben dolgozhassanak a kollégák.

A tevékenységünk során a környezetre, az egyik legfontosabb erőforrásunkként tekintünk, fontos számunkra a fenntartható működés. A PET2PET szervezet alapító tagjaként folyamatosan fejlesztjük a fenntarthatósági stratégiánkat és törekszünk arra, hogy egyre nagyobb mértékben használjunk újrahasznosított anyagokat.

A kiszámíthatóság megnyilvánul a beruházásokban – egyrészt a folyamatos felújításban, másrészt a nagy értékű fejlesztésekben, ami szintén támogatja, hogy hosszú távon gondolkodhassunk.

A munkatársainkkal kölcsönösen számíthatunk egymásra. Büszkék vagyunk rá, hogy évről évre egyre több kollégánk találja meg nálunk a számítását, idén például már száznál is többen dolgoznak nálunk 10 éve, vagy ennél hosszabb ideje.

A tavalyi 5 érték projektünkben egy munkatársi csapat azon dolgozott, hogy a több műszakban dolgozó kollégák számára egy kiszámíthatóbb munkarenddel tervezhetőbbé tegyük a mindennapokat.


Minőség

Minőség

A minőség számunkra elsősorban a termékekről szól, és büszkén mondhatjuk, hogy a kiemelkedő minőségre való törekvés a Rauch-nál már évszázados hagyomány. Minden kollégánk elkötelezett termékeink magas minősége iránt, ez a gyártási folyamat minden egyes lépésében kiemelt jelentőséggel bír. A rendszeres auditokon túl legutóbbi 5-érték projektünk is ezt a törekvésünket szolgálta, melyben a munkatársak bevonásával kerestük a fejlesztési lehetőségeket a töltőüzemünk folyamataiban.

Munkáltatóként igyekszünk munkatársainknak olyan korszerű, minőségi munkakörnyezetet teremteni, melyben mindenki a legjobbat hozhatja ki magából, lehetővé téve, hogy kollégáink önállóan, könnyedén és örömmel végezhessék feladataikat.

Éppen ezért az 5-érték projekt részeként kidolgoztunk egy munkatársi javaslati rendszert, amiben a kollégák jelezhetik, ha valamilyen fejlesztési javaslatuk van a munkakörnyezetükre vonatkozóan.

A vállalati kultúránkban kiemelten fontos szerepet kap a belső kommunikáció, ami nálunk a tájékoztatáson túl a kollégák bevonásáról szól. Szintén a projekt keretében a kommunikáció javítására bevezettük a havi hírlevelünket, a Happy Mailt, melyből a kollégáink az aktuális témák mellett mindig értesülhetnek a kiemelkedő teljesítményekről és díjazottjainkról, illetve megújítottuk a Fórumunkat is, mely során a munkatársaink összefoglaló képet kaphatnak a céget érintő fontosabb témákról, és feltehetik az ezzel kapcsolatos kérdéseiket a menedzsment tagoknak.

A több éven átívelő szervezetfejlesztési projektünk célja, hogy az öt alapértékünk mentén jobb munkahellyé is váljunk, és a Rauch név a gyümölcslevek mellett a munkahelyek között is garancia legyen a magas minőségre.


Élmények

Élmények

A vállalti kultúra szempontjából ez az egyik legfontosabb értékünk, hiszen alapvetően az élményeink határozzák meg, hogy hogyan érezzük magunkat a munkahelyünkön.

Kimondottan örülünk neki, hogy egy nemzetközi konszern részeként is meg tudtuk őrizni a családias hangulatot, és közvetlen, baráti légkörben telnek nálunk a mindennapok. A támogató környezet, a segítőkészség elősegíti az együttműködést, és meggyőződésünk, hogy ez nem csak a hangulatra, de az eredményességünkre is pozitív hatással van.

Fontos számunkra, hogy a kollégák a munkán kívül, kötetlenebb keretek között is megéljenek közös élményeket, ezért a vállalati rendezvények mellett (karácsonyi évzáró rendezvény, nemzetközi Rauch futball-bajnokság) minden részlegnek lehetőséget biztosítunk arra, hogy évente egy csapatépítő napot valósítsanak meg. A közös élményekbe a munkatársak családtagjait is szívesen bevonjuk – családi gyárnézéseket szervezünk, családi napunkon a családtagokkal közösen ünnepeljük meg a cég „születésnapját”, mikulás ünnepségünkön pedig a legkisebbeknek kedveskedünk.

Célunk, hogy ne csak a rendezvényeken, vagy eseményeken, de a hétköznapok során is pozitív élményekkel gazdagodjunk, épp ezért a legutóbbi 5 érték projektünkben azon dolgoztunk, hogy olyan közösségi tereket alakítsunk ki, amiben a kollégák jól érzik magukat, és szívesen töltenek közösen időt. Fontosnak tartjuk, hogy a Rauch ne csak munkahely legyen, hanem közösség is, és ezért akár minden nap tegyünk is.

Természetesen együtt!


Fejlődés

Fejlődés

Ahhoz, hogy egy vállalat 100 évig fennmaradjon, és meghatározó piaci szereplővé váljon, elengedhetetlen, hogy az évtizedek alatt többször is meg tudjon újulni. A Rauch 100 évében, de a Rauch Hungária Kft. több mint negyed évszázadában is, számos változáson és jelentős fejlődésen mentünk keresztül, és büszkék vagyunk arra, hogy a Rauch a kezdeti kis présüzemből mára egy innovatív, globális vállalattá, Európa egyik vezető gyümölcslégyártójává vált.

Ebben a gyorsan változó világban alapvető fontosságú, hogy rugalmasan tudjunk reagálni a megváltozott körülményekre, és hogy megfelelő válaszokat tudjunk adni az új kihívásokra, de emellett a törekvésünk, hogy mindig jobbak legyünk abban, amit csinálunk, folyamatos innovációra sarkall minket – ezt jelenti számunkra a #startup1919 is, hiszen a 100 év alatt számtalan alkalom volt, amikor arra volt szükség, hogy startupként gondolkodjunk, és működjünk. Keressük a trendekben és újdonságokban rejlő lehetőségeket a termékek, technológiák, piaci lehetőségek terén épp úgy, mint a belső folyamataink esetében.

Fontos számunkra, hogy a kollégáink is úgy érezzék, hogy a munkájukat egy modern munkakörnyezetben végezhetik, és az automatizált megoldások és digitalizált folyamatok segítik a hatékonyabb munkavégzést.

Munkatársainkat képzésekkel támogatjuk abban, hogy a munkakörükhöz kapcsolódó változások során a szükséges tudást és készségeket elsajátítsák, illetve, hogy a munkájukhoz szükséges ismereteiket naprakészen tartsák, vagy bővítsék. Örülünk neki, hogy kollégáink nagy része megtalálta nálunk a személyes fejlődési lehetőségét, akár új pozícióban, vagy területen kaptak lehetőséget, akár évek óta ugyanabban a pozícióban dolgoznak velünk.

Fontos számunkra, hogy szervezetként is fejlődjünk, és ezzel jobb munkahellyé is váljunk. Az ezzel a céllal indított 5 érték projektünknek köszönhetően, a kollégáink bevonásával 2018-ban bevezettük a home office rendszerét, majd átvilágítottunk a folyamatainkat, hogy feltérképezzük vannak-e olyan területek, melyeknek korábban nem volt valódi gazdája.

Szintén ezt a célunkat támogatja az ötletmenedzsment rendszerünk, melyben a kollégáink ötleteit, javaslatait várjuk az újítási, fejlődési lehetőségekkel kapcsolatban, hiszen tudjuk, hogy „Mindenkinek lehet jó ötlete!”. A javaslatokat pedig különböző kategóriájú díjakkal ismerjük el.


Sikerek

Sikerek

Mint minden szervezet életében, a miénkben is meghatározó a sikerélmény. Fontos számunkra, hogy olyan kereteket teremtsünk a munkavégzéshez, melyben kollégáink sikereket tudnak elérni.

Büszkék vagyunk a márkáink sikeres piaci jelenlétre, a fejlesztéseinkre, de a nagyobb mérföldkövek mellett éppolyan fontos számunkra, hogy a munkatársaink a mindennapos munkavégzés során is megéljék a kisebb-nagyobb sikereket.

Hogyan ismerjük el kollégáink teljesítményét?

HR oldalról olyan ösztönző rendszereken dolgozunk folyamatosan, melyben a kollégáink úgy érezhetik, érdemes jól teljesíteniük, tenniük a közös célokért, hiszen megbecsüljük, értékeljük és elismerjük, amit tesznek.

Több értékesítési és termelési pozíciónkban előre meghatározott célok sikeres teljesítése esetén a béren felül havi bónusszal jutalmazzuk a kollégáinkat.

A teljesítményértékelő rendszerünkben a hangsúly a teljesítményértékelő és célkitűző beszélgetésen van, ahol a vezetőknek alkalma nyílik átfogóbb visszajelzést adni, és elismerni az egész éves teljesítményt, valamint a kollégával közösen meghatározni a fejlődés lehetséges irányait. A rendszer része a jutalmazás is, melynek egyik fele a közösen elért sikerekhez, azaz a céges eredményhez kötődik, a másik fele pedig az egyéni teljesítményhez kapcsolódik.

Kiemelkedő teljesítmény díjazási rendszerünk kimondottan a mintaértékű teljesítmények elismerésére szolgál. Külön díjazzuk a csapatok példaértékű közös munkáját, és az egyéni kiemelkedő teljesítményeket. Örülünk, hogy az utóbbiból sokféle fordul elő a cég életében, ezért a különböző kategóriákban különböző díjakkal ismerjük el munkatársaink teljesítményét, ami lehet kisebb értékű élményajándék, szállodai wellness hétvége, vagy akár egy havi fizetésnek megfelelő pénzjutalom is.

A Rauch-nál teszünk azért, hogy a kiemelkedő teljesítményekről minden kolléga értesüljön, ezért ezekről rendszeresen havi hírlevelünkben számolunk be.

A legújabb „5 érték” projektünkben egyik munkavállalói csapatunk azzal foglalkozott, hogy hogyan tudnánk a dicséretet és a pozitív visszajelzést jobban beépíteni a mindennapos működésünkbe.

A projekt célja az, hogy a kisebb–nagyobb sikerek megünneplésére nagyobb figyelmet szánjunk a hétköznapok során is.